2020-04-22

A KORONAVÍRUS TERJED GYORSABBAN VAGY A PLETYKA?

A pletyka egyetemes szinten mindenkit érint. Van, aki mondja, van, aki hallgatja, és van, akiről szól, azaz mindenki részt vesz ebben a hálóban. Így van ez már legalább 40 ezer éve a világ minden pontján.

Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus, az MTA tudományos munkatársa, egyetemi oktató, TEDx előadó és hálózatkutató mesélt a pletyka pozitív és veszélyes sajátosságairól Az Év Irodája podcast harmadik részében.

A jelenség ugyanis kimondottan hasznos lehet vállalati szinten, ha megfelelő ismerettel rendelkezünk róla. Zsuzsa a 90-es években a téma úttörőjeként kezdte kutatásait, melyekről a kétezres évek elején könyvet is írt.

Tapasztalatai szerint a pletyka rendkívül jól szemlélteti, hogy egy vállalat mit szeretne kommunikálni magáról és mi az, amit szívesebben elrejtene. A fluktuáció széles körű megemelkedése előtt például már megfigyelhető volt, hogy bár a HR szakemberek még magabiztosan nyilatkoztak, a munkavállalók között már futótűzként terjedt, hogy nincs okuk félteni az állásukat, hiszen a vállalat nagy energiát fektet a toborzásra.

A podcast harmadik epizódjából megismerhetjük a szóbeszédek fázisait, és könnyen beazonosíthatjuk a cégünknél zajló folyamatokat.

Mivel a jelenség rengeteg információt közvetít, növeli a szervezetek önismeretét, segít megszűrni a hallottakat, erősíti a csoportok összetartó erejét, és rendkívül hatékonyan támogatja az innovációt is, kimondottan hasznos a jelenléte.

Éppen ezért fontos, hogy a vezetők ismerjék a működését, rendszeresen szondázzák és a megfelelő módon kezeljék, hiszen nagyon jó tükröt tart a csapatok működéséről, ha látjuk a munkatársakat mozgató témákat.

Az adásban természetesen szóba kerül az is, hogy a koronavírus okozta helyzetben, amikor a munkavállalók jelentős része otthonról dolgozik, milyen elvonási tüneteket gyakorol ránk és a munkavégzés hatékonyságára a pletyka, valamint a személyes találkozások hiánya.

Illetve hallhatunk még a rémhírek terjedésének pszichológiájáról, sőt arról is, hogy Zsuzsa szerint mi várható, amikor újra az irodából fogunk dolgozni.

Ha érdekelnek a válaszok, hallgasd meg a teljes beszélgetést Az Év Irodája weboldalán vagy a Spotify-on!